Zoek
Filters
Close

Schijfcapaciteit

Waarom heb ik minder ruimte op mijn schijf dan verwacht?

In de meeste software, waaronder Windows, wordt de grootte van een schijf met een andere methode berekend dan de fabrikanten van de schijven gebruiken. Hierdoor kan er een aanzienlijk verschil zijn tussen de vermelde schijfruimte in Windows en de capaciteit vermeld in de specificaties van de schijf. Dit verschil neemt toe naarmate de schijfgrootte toeneemt.

 

OORZAAK

Het verschil in berekening wordt veroorzaakt door het verschil tussen het gebruik van een binaire berekening, waarbij 1 kilobyte 1024 bytes is en het decimaalsysteem waarbij 1 kilobyte 1000 bytes is. In Windows en de meeste andere besturingssystemen wordt de binaire methode gebruikt, terwijl de fabrikanten van harde schijven de decimale methode gebruiken. Hierdoor is er een verschil in de vermelde capaciteit waarbij het verschil voor een Gigabyte (GB) bijna 7 % en voor een Terabyte (TB) bijna 10 % is.
Officieel zouden de binaire notaties andere voorvoegsels moeten gebruiken om aan te geven dat deze zijn gebaseerd op 1024 in plaats van op 1000, zoals kibibyte (KiB), mebibyte (MiB) of gibibyte (GiB). In het algemeen wordt deze notatie echter niet gebruikt.

 

OPLOSSING

Net als de meeste hardwarefabrikanten, gebruikt device.nl de decimale notatie. Dit betekent dat de capaciteit van de harde schijf hoger wordt aangegeven dan het besturingssysteem aangeeft. Hieronder vindt u een lijst met algemene harde schijfcapaciteiten en de capaciteiten die in Windows en andere besturingssystemen worden aangegeven.

 

 

MEER INFORMATIE

Dit geldt ook voor externe harde schijven, SSD's, USB-flashstations en geheugenkaarten.
Het verschil wordt ook vergroot doordat op de systemen van device.nl een gedeelte van de interne harde schijf gebruikt wordt voor herstelsoftware. Dit betekent dat een gedeelte van de harde schijf verborgen is en niet toegankelijk is voor normaal gebruik. Hierdoor kan de totaal aangegeven capaciteit van de harde schijf lager zijn dan verwacht. Dit is zo ontworpen dat dit geen probleemen geeft met de specificaties van het systeem.